Residus sanitaris al nord i l’est de Síria: millora i extensió del sistema

Residus Sanitaris
Fitxa tècnica
Socis:

Un Ponte Per (UPP).

Mitja Lluna Roja Kurda (MLRK).

Autoritats locals del nord i l’est de Síria: Departament d’Administracions Locals i Medi Ambient de la regió de Jazira (DoLAE), Departament de Salut de la regió de Jazira (DoH) i ajuntaments i comitès locals de salut (CoH) a al-Raqqa i Manbij.

Zona d'actuació:
Mediterrània-Màixriq . Síria
Tema:
Cicle dels residus
Finançament:
  • AMB: 157.458,67 €

Estat:
Iniciat

Descripció

En un context de conflicte, les institucions locals del nord i l’est de Síria centren els seus esforços a garantir els serveis bàsics a la població local i desplaçada a la regió.

Un dels principals reptes que han d’afrontar és la millora de la gestió dels residus en l’àmbit local i regional, especialment en el desenvolupament d’una gestió segura i sostenible dels residus mèdics. La destrucció d’infraestructures causada pel conflicte armat, afegida a la pandèmia de la covid-19, ha fet especialment necessari el suport en aquest sector. Des del 2019, la Mitja Lluna Roja Kurda, Un Ponte Per i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han impulsat diverses estratègies amb els ens locals per millorar la gestió dels residus mèdics a la regió.

En aquest marc de treball, la intervenció té com a objectiu consolidar, millorar i ampliar el sistema de gestió dels residus mèdics establert en tres muhafazes (províncies): al-Hasaka (a la regió de Jazira), al-Raqqa i Alep. Per fer-ho possible, és indispensable treballar amb els municipis i els governs supramunicipals: Departament d’Administracions Locals i Medi Ambient (DoLAE) i Departament de Salut (DoH) de la regió de Jazira, i els comitès de salut (CoH) d’al-Raqqa i Manbij.

La intervenció es desenvolupa en els tres eixos següents:

  • Enfortiment de les capacitats de les autoritats locals per garantir la separació, el transport i el tractament dels residus mèdics. Per fer-ho possible es treballa en una doble línia: per un costat, s’amplia el sistema a la zona occidental, s’augmenta el nombre de centres de salut que reben suport i se’n supervisa els procediments; per l’altre, es treballa en el desenvolupament de les capacitats de les autoritats locals i el mecanisme de coordinació entre elles. Així mateix, es gestiona un traspàs gradual de les funcions a la regió de Jazira, on el sistema va ser implantat inicialment.
  • Suport a les autoritats supramunicipals (DoH i DoLAE) per a l’elaboració i la implementació de procediments operatius estàndard (SoP) per a l’eliminació de productes farmacèutics caducats.
  • Consolidació i millora de les capacitats del Departament d’Aigua, Sanejament i Higiene de l’MLRK per gestionar i supervisar les activitats de gestió de residus mèdics i de prevenció i control d’infeccions.

En els processos dissenyats s’incorpora un enfocament basat en els drets, amb una atenció especial al gènere, la diversitat, la sostenibilitat i la governança democràtica, elements fonamentals per garantir un impacte transformador al territori.

Els titulars de les responsabilitats són les autoritats locals dels municipis i les institucions públiques (DoH, DoLAE), ja que són les encarregades de respectar, protegir i promoure la salut ambiental per fomentar comunitats sanes i segures. Els 1.491.661 habitants de Qamishli, Amuda, Derek, al-Hasaka, Tal Tamer, Darbasiyah, al-Raqqa i Manbij són els subjectes de drets, mentre que la societat civil, en particular les ONG locals, les associacions i els mitjans de comunicació, són els titulars de responsabilitats.

La intervenció contribueix a l’Agenda 2030, especialment als objectius de desenvolupament sostenible 3 (salut i benestar), 5 (igualtat de gènere), 11 (ciutats i comunitats sostenibles) i 15 (vida d’ecosistemes terrestres).