Europa distingeix les platges metropolitanes de Barcelona a l'inici de la temporada de bany

| Tema: Platges

La gestió de les dunes metropolitanes arriba a la fase final dels premis New European Bauhaus, prestigiós certamen de la Comissió Europea que es resoldrà l'11 de juny

Les platges metropolitanes reben una subvenció del projecte de la UE Safeguarding Biodiversity, que valora la participació ciutadana en la conservació d'aquests espais

L'AMB estrena enguany quatre àrees d'entrenament esportiu a les platges de Castelldefels, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Badalona

L'AMB reclama al Ministeri per a la Transició Ecològica actuacions d'emergència per reposar la sorra perduda i un pla definitiu de protecció del litoral metropolità

L'inici de la temporada d'estiu coincideix amb dos importants reconeixements de les institucions europees a les platges metropolitanes de Barcelona: l'elecció de la gestió de les dunes de la metròpolis com a finalista dels premis New European Bauhaus i la subvenció rebuda del projecte europeu Safeguarding Biodiversity. Ambdues distincions tenen com a denominador comú el canvi de paradigma en la gestió integral de les platges, amb un paper cada vegada més creixent dels ciutadans com a actors fonamentals en la conservació d'aquests ecosistemes. Aquest darrer any, més de 3.000 persones han participat en la regeneració de les dunes i en la descoberta dels valors naturals de les platges metropolitanes:

  • Premis New European Bauhaus: la gestió de les dunes metropolitanes és finalista d'un certamen organitzat per la Comissió Europea que reconeix els projectes d'alta qualitat ambiental i paisatgística, i amb una connexió important entre les persones i la natura.
  • Safeguarding Biodiversity: és un projecte de la UE finançat mitjançant el programa Horizon Europe que té l'objectiu de protegir la biodiversitat posant la ciutadania al capdavant de les polítiques i la presa de decisions. El consorci que gestiona el projecte està format per 17 entitats de sis estats membres de la UE: França, Grècia, Espanya, Països Baixos, Bèlgica i Xipre. També hi participen entitats del Regne Unit, Colòmbia i Madagascar.
L'AMB és una de les 17 entitats europees participants, i rebrà una subvenció de gairebé 200.000 € per desplegar activitats innovadores basades en la participació ciutadana, l'aprenentatge i l'observació. En aquest sentit, es farà una radiografia de la biodiversitat a les platges metropolitanes a través de la participació ciutadana.

En la presentació de la temporada de platges, Ramon Torra, gerent de l'AMB, ha demanat al Govern central un compromís ferm i urgent per regenerar les platges malmeses pels darrers temporals i un pla estructural per blindar les platges de la metròpolis de Barcelona. Torra ha lamentat la lentitud i la falta d'interlocució del Ministeri per resoldre aquest problema.

Novetat de la temporada: impuls de les platges com a àrees d'entrenament

L'AMB ha instal·lat quatre àrees d'entrenament esportiu (Castelldefels, el Prat de Llobregat, Badalona i Sant Adrià de Besòs), que s'afegeixen i complementen l'oferta lúdica i d'oci de les platges metropolitanes. L'objectiu és potenciar les platges com a espais de salut i dotar l'espai públic d'elements beneficiosos per a la ciutadania. La inversió en aquests nous elements és d'uns 160.000 €.

Es tracta d'estructures amb materials que tenen tres característiques principals:
  • Alta qualitat (acer inoxidable i alumini), resistents al medi de les platges (salinitat, radiació solar, temporals...).
  • Sostenibilitat, amb fonamentacions especials sense formigó perquè tinguin baix impacte ambiental.
  • Flexibilitat i adaptabilitat. Es poden canviar de lloc per adaptar-se als canvis a les platges derivats de temporals futurs o onatge, que en modifiquin l'amplada o la topografia. 
Fi de totes les restriccions derivades de la covid

Aquest estiu ja no hi haurà restriccions a causa de la covid en l'ús de dutxes i altres equipaments. L'AMB recorda que estan en funcionament el total dels 800 ruixadors de les dutxes, 400 dels quals estaven anul·lats a causa de les limitacions derivades de la pandèmia.

Qualitat i salubritat garantides a les platges metropolitanes

L'equip de platges, amb un equip d'unes 75 persones, portarà a terme un garbellament diari a la franja més pròxima al mar, dos garbellaments a la setmana a la resta de la platja i neteja manual a la franja més pròxima a les dunes. En cas d'arribada de residus a les platges derivada de la crescuda dels rius Llobregat i Besòs, s'intensificaran el garbellament i la neteja manual.

A més, durant tot l'estiu i fins al setembre, es faran quinzenalment 390 analítiques de sorra de les platges i de les bases de dutxes per al control microbiològic, els fongs i els llevats.

Els ciutadans podran gaudir de 30 quilòmetres de platges amb alta qualitat i salubritat que es distribueixen al llarg dels 42 quilòmetres de litoral. L'AMB posa a ple funcionament 1.200 equipaments i 10.000 m de passeres.

Platges accessibles amb transport públic

El Bus Metropolità acostarà les platges als usuaris d'una manera còmoda, fàcil i sostenible.  Aquestes són les línies que entraran en funcionament o augmentaran la freqüència de pas l'1 de juny.

L94: increment de l'oferta de servei tots els dies de la setmana. Ara l'interval de pas serà de 15 minuts (millora de 30 a 15 minuts).

L95: increment de l'oferta de servei els dissabtes i festius. Ara l'interval de pas serà de 20 minuts (millora de 30 a 20 minuts).

L96: increment de l'oferta de servei els dissabtes i festius. Ara l'interval de pas serà de 12 minuts (millora de 20 a 12 minuts).

GA1: increment de l'oferta de servei els dies festius. Ara l'interval de pas serà de 20 minuts (millora de 30 a 20 minuts).

PR3: el recorregut fins a la platja es farà tots els dies de la setmana. Es prolonguen totes les expedicions des de Sant Cosme i el tanatori fins a la platja.

PE: incorporació de la línia "Platja Exprés", que circularà tots els caps de setmana de juny, juliol, agost i setembre.

L'11 de juny entrarà en funcionament la VB4, la línia urbana d'accés a la platja de Viladecans, amb servei diari durant el període de circulació.

Documents relacionats