Cornellà amplia la xarxa de biblioteques municipals amb dues de noves construides per l'AMB i obertes permanentment gràcies a una aplicació de seguretat ciutadana

| Tema: Equipaments

Ambdós equipaments tenen aules d'estudi obertes les 24 hores, els 365 dies l'any, sense supervisió humana, mitjançant una app que permet l'accés al recinte. El disseny dels edificis es basa en la integració harmònica amb la ciutat, polivalència i flexibilització d'usos, sostenibilitat, cohesió social i innovació. El cost de les dues biblioteques és de gairebé 5 milions d'euros, finançats per l'AMB i l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat

Aquest cap de setmana entren en funcionament dues noves biblioteques a Cornellà de Llobregat: la Biblioteca Teresa Pàmies, a Almeda, i la Biblioteca Clara Campoamor, a Fontsanta-Fatjó.

Les dues noves instal·lacions tenen cinc denominadors en comú que segueixen l'estratègia de construcció d'espai públic de l'AMB:

  • Innovació tecnològica i alta qualitat arquitectònica. Es tracta d'equipaments públics pioners que compten amb espais oberts les 24 hores del dia, els 365 dies l'any, sense supervisió humana. El sistema d'accés es basa en l'aplicació de seguretat ciutadana M7: cal descarregar-se l'aplicació i donar-se d'alta al servei d'aules d'estudi. Un cop fet aquest pas, l'aplicació facilita un codi QR que permet l'accés al recinte.
  • Integració harmònica amb la ciutat. Els edificis s'han construït respectant l'espai públic i el lloc on estan ubicats. La volumetria, la proximitat i la selecció de materials varien en funció de la ubicació. La Biblioteca Teresa Pàmies respon a un teixit urbà més consolidat, amb elements que connecten l'edifici amb la plaça, com la façana vidriada recoberta per un voladís que fa de porxo d'accés i funciona com una zona d'acollida a l'exterior. La Biblioteca Clara Campoamor és un pavelló integrat dins del parc del Canal de la Infanta, amb un jardí exterior que dona continuïtat a l'espai verd.
  • Polivalència i flexibilització d'usos. Els equipaments s'han dissenyat tenint en compte l'adequació òptima dels espais per fer-hi les activitats pròpies d'una biblioteca, amb una flexibilitat en el funcionament que permet oferir usos diferents als espais exteriors, com concerts de petit format, conferències o tallers.
  • Sostenibilitat social i ecològica. Les instal·lacions tenen un consum energètic gairebé nul gràcies a l'aplicació d'estratègies passives, com la ventilació creuada o el control solar. En el cas de la Biblioteca Clara Campoamor, l'energia s'obté del terreny a través de la geotèrmia. Aquest tipus d'energia renovable permet tenir un terra radiant que pot emetre tant fred com calor.
  • Cohesió social. Una de les funcions principals és establir un lloc de trobada i relació entre veïns.
A banda de l'oferta lectora i documental pròpia d'una biblioteca, els dos equipaments també disposen de sales d'ordinadors i connexió wifi per garantir l'accés a les noves tecnologies a tota la població. Una de les novetats que inclouen els dos nous edificis és la incorporació de bucles magnètics als taulells i a les sales polivalents per facilitar l'escolta a les persones que portin audiòfons.

La Biblioteca Teresa Pàmies està situada al passeig dels Ferrocarrils Catalans, al costat del Casal d'avis d'Almeda i de l'estació de FGC. Té una superfície de 1.100 metres quadrats dividits en dues plantes, que disposen d'àrea de diaris i revistes, zona infantil i jove, espai multimèdia, serveis de préstec interbibliotecari i accés a internet, wifi i impressions. Aquest equipament cultural consta de 120 punts de lectura, de consulta i d'estudi i tindrà una programació regular d'activitats per a tots els públics. La disposició de l'edifici i la forma de "V" permeten una entrada de llum natural a través d'una finestra correguda. A banda, les façanes tenen lames per a la protecció solar, amb la funció d'umbracle o filtre que regula la temperatura interior.

La Biblioteca Clara Campoamor està situada al parc del Canal de la Infanta, al barri de Fontsanta-Fatjó, i davant d'una parada del TRAM. És un espai de 1.000 m² en una sola planta, que se situa per sobre de la cota de la plaça d'accés. D'aquesta manera, possibilita l'existència d'un soterrani amb accés a la part baixa del parc. Aquesta disposició permet que l'equipament es relacioni amb els dos espais exteriors de diferent cota a través d'un pati esgraonat, que potencia la connectivitat entre dues comunitats amb identitats diferents.

Aquesta biblioteca disposa de 118 punts de lectura, té un fons de 9.760 documents i consta de servei d'autopréstec i de préstec interbibliotecari, àrea infantil i de premsa, espai BiblioLab i accés a internet, wifi i impressions.

La posada en marxa de la Biblioteca Teresa Pàmies a Almeda i de la Biblioteca Clara Campoamor a Fontsanta-Fatjó respon a la voluntat de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat d'apropar aquest servei a tots els barris de la ciutat i de proporcionar una oferta cultural més descentralitzada. Totes dues s'integraran a la xarxa de biblioteques de Cornellà (XBC), de la qual ja formen part la Biblioteca Central de Cornellà, la Biblioteca Marta Mata i la Biblioteca Sant Ildefons.  Totes elles formen part també de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, amb qui l'Ajuntament manté un conveni de gestió.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Biblioteca Teresa Pàmies Passeig dels Ferrocarrils Catalans, 186, 08940, Cornellà de Llobregat
Marker
Biblioteca Clara Campoamor Carretera de Sant Joan Despí, 90I, 08940, Cornellà de Llobregat