Tenim Drets, Teixim Llibertats per la pau

| Tema: Cooperació internacional

Acte final del programa TDTLL dedicat als conflictes armats i al refugi

Imatge de l'acte

El passat 21 de maig es va celebrar, a la plaça del Rei de Barcelona, l'acte final de l'edició especial del programa Tenim Drets, Teixim Llibertats (TDTLL) dedicat als conflictes armats i al refugi.

Arran de l'inici del conflicte armat a Ucraïna i sumat als conflictes de Síria i l'Afganistan, entre d'altres, el Servei de Cooperació de l'AMB i els ajuntaments adherits al TDTLL van proposar la creació d'un espai per facilitar la reflexió crítica amb la ciutadania i exposar el compromís del territori metropolità en relació amb el context actual.

Durant les setmanes prèvies a l'acte, es van realitzar diferents tallers i activitats per reflexionar sobre els conflictes armats i la cultura de pau.

L'AMB treballa amb el refugi a la Mediterrània i en territoris de conflicte armat, especialment, al nord-est de Síria, i s'està formulant un projecte en relació amb l'Afganistan i accions diverses vinculades a Ucraïna. D'aquesta manera es va vincular la reflexió amb les accions que es realitzen.

En l'acte, el vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, Ernest Maragall, va denunciar les diferents vulneracions del drets humans que es produeixen arran dels conflictes i va afirmar que l'única manera de resoldre'ls és a través del diàleg. També va destacar el compromís dels municipis metropolitans per acollir persones que fugen dels conflictes armats.

A continuació, hi van intervenir les ucraïneses Nadia Davydenko i Yana Nedilko i l'afganesa Nadia Ghulam, que van posicionar-se a favor de buscar solucions i fer negociacions per la pau. Amb el seu testimoni, va quedar de manifest que els conflictes armats on afecten més és a la vida quotidiana. També van defensar la importància que la ciutadania es mobilitzi per aturar els conflictes, ja que la pressió que es fa quan és massiva té més possibilitat d'èxit.

Durant l'acte es va llegir un document dels compromisos i les reflexions elaborat conjuntament per l'AMB i els 10 municipis metropolitans que participen al programa TDTLL (Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat). En un annex a aquesta notícia es pot llegir el manifest sencer.

L'acte va finalitzar amb una performance reivindicativa, en què tothom va mostrar cartells a favor de la cultura de pau i del final dels conflictes armats. També es van exposar reflexions a través de les arts que havien fet persones participants del programa dels diferents municipis; i acte seguit es va animar tota la ciutadania present a la plaça a deixar missatges de suport en uns panells que havien estat col·locats prèviament.

Enllaços relacionats
On
Marker
Plaça del Rei 08002, Barcelona